Πως μετράμε την ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδων

ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδων - gtmertix vs pagespeed insights
ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδων - gtmertix vs pagespeed insights

Google PageSpeed vs GTMetrix

Το Google PageSpeed Insights και το Gtmetrix αποτελούν δύο εξαιρετικά εργαλεία για να μετράμε την ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδων.

Και όπως φυσικά έχουμε αναφέρει πολλάκις στο παρελθόν, η ταχύτητα παίζει καθοριστική σημασία τόσο στην καλύτερη εμπειρία πλοήγησης για τους επισκέπτες όσο και βελτίωση των οργανικών αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης.

Ωστόσο τα δύο αυτά εργαλεία, σας επιτρέπουν όχι μόνο να μετρήσετε την ταχύτητα ιστοσελίδας, αλλά θα σας βοηθήσει και στην αναγνώριση των ζητημάτων που σχετίζονται με την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας.

Παράγοντες δηλαδή που μειώνουν τον χρόνο φόρτωσης καθώς και τον τρόπο για να τους επιδιορθώσετε.

Κατά την κατασκευή ιστοσελίδων, η ταχύτητα παίζει καθοριστικό ρόλο από την αρχή του σχεδιασμού.

Ωστόσο και σε μια ήδη αναπτυγμένη ιστοσελίδα, μπορεί να γίνει βελτιστοποίηση της ταχύτητας ώστε να εξασφαλίσει καλύτερα αποτελέσματα.

Μέτρηση ταχύτητας ιστοσελίδας: Google PageSpeed vs GTMetrix – Ποιο είναι το καλύτερο;

Όπως προαναφέραμε, τα δύο αυτά εργαλεία είναι από τα πιο δημοφιλή, αφού παρέχουν ακριβή αποτελέσματα και αναλυτικά βήματα για να επιδιορθώσετε όλα τα ζητήματα που κάνουμε μια ιστοσελίδα αργή.

Και τα δύο έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Κατά την γνώμη μα, το ένα είναι καλύτερο από το άλλο και η αξιοποίηση και των δύο θα σας επιφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα.

ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας gtmetrix
ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας gtmetrix

Σίγουρα, τα όσα θα σας παραθέσω σήμερα είναι καθαρά δικές μου απόψεις και προκύπτουν από τις δοκιμές στις οποίες προέβηκα ο ίδιος.

Εσείς, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας δοκιμή και να αξιοποιήσετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές μεταβλητές που εμπίπτουν στα αποτελέσματα και στα δύο εργαλεία και κάθε ιστοσελίδα είναι διαφορετική.

Εν συντομία:

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το GTmetrix προσφέρει καλύτερες πληροφορίες για να δείτε ακριβώς γιατί ο ιστότοπός σας είναι αργός και δείχνει “Real World Numbers”.

Γιατί;

Ταχύτητα ιστοσελίδας και Real World Numbers (Συγκρίσεις με πραγματικές μετρήσεις)

Τι εννοώ με αυτό; To real world numbers είναι κάτι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κατανοήσετε πώς φορτώνεται η σελίδα σας.

Η απόκτηση ενός γενικού αριθμητικού βαθμού 1-100 δεν προσφέρει ανάλυση, είναι πολύ γενικό στατιστικό. Η Google προσφέρει το βαθμό 1-100 τόσο για κινητά όσο και για υπολογιστές και προσφέρει λύσεις για πιθανές διορθώσεις.

ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας - Google Page Speed Insights
ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας – Google Page Speed Insights

Η ιστοσελίδα σας “έπιασε” 75 από τα 100 στο Google PageSpeed Insights. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Με την Google, δεν ξέρετε πραγματικά αφού θα σας υποδείξει μεν ένα σύνολο βελτιστοποιήσεων για να αυξήσετε την ταχύτητα, αλλά το συγκεκριμένο εργαλείο προσφέρει δεδομένα για ένα σύνολο παραγόντων που μπορεί να συμβάλουν και σε ελάχιστο βαθμό στην ταχύτητα.

Από την άλλη, το GTmetrix προσφέρει επίσης σκορ 1-100. Ωστόσο αποτελείτε από δύο διαφορετικές μονάδες αξιολόγησης.

Η μία αφορά την μέτρηση ταχύτητας ιστοσελίδων από PageSpeed της Google και η δεύτερη από το Yslow. Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για δύο διαφορετικές βαθμίδες από δύο διαφορετικές πηγές.

Αν και προσωπικά οι συγκεκριμένες μετρήσεις ταχύτητας δεν είναι αυτό που θα θεωρούσα πραγματικές μετρήσεις. Όμως, το GTmetrix παρέχει τρία στοιχεία πληροφοριών που πιστεύω ότι αξίζει να επικεντρωθεί κάποιος που στοχεύει στην αύξηση της ταχύτητας φόρτωσης ιστοσελίδας.

  • Χρόνος Πλήρης Φόρτωσης (Fully Loaded Time)
  • Συνολικό μέγεθος σελίδας (Total Page Size)
  • Αιτήματα (Requests)

Ταχύτητα Ιστοσελίδων – Χρόνος Πλήρης Φόρτωσης

Ως χρόνος πλήρης φόρτωσης μιας ιστοσελίδας, ή στην αγγλική της ορολογία Fully Loaded Time, ορίζεται ο χρόνος που χρειάζεται για να φορτώσει ένα πρόγραμμα περιήγησης, πλήρως τον ιστότοπό σας.

Με απλά λόγια σε πόσο χρόνο θα «ανοίξει» όλες τις εικόνες, τα βίντεο και γενικά τους πόρους της ιστοσελίδας σας.

Αυτή η μέτρηση είναι πολύ σημαντική, διότι αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες για την αύξηση της επισκεψιμότητας ιστοσελίδων. Η ιστοσελίδα σας είναι αργή; Αυτή είναι η μέτρηση που πρέπει να κοιτάξετε.

Αυτή η μέτρηση είναι πολύ σημαντικότερη και έχει να σας προσφέρει πολύ χρησιμότερες πληροφορίες από ένα από σκορ.

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο όπου παρατηρούμε ιστοσελίδες με χαμηλούς βαθμούς 1-100 να έχουν γρήγορους χρόνους φόρτωσης και  ιστοσελίδες με αρκετά καλή βαθμολογία, να έχουν αργούς χρόνους φόρτωσης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εστίαση στον χρόνο σε δευτερόλεπτα είναι απείρως πιο χρήσιμη από μια απλή κατάταξη από το 1 έως το 100.

Συνολικό μέγεθος σελίδας

Μία δεύτερη μονάδα μέτρησης, ιδιαίτερα καθοριστική για την ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδων είναι το συνολικό μέγεθος της σελίδας σας. Το συνολικό μέγεθος υπολογίζει όλα τα αρχεία που ανέφερα και παραπάνω (εικόνες, βίντεο, scripts κλπ).

Συνολικό μέγεθος σελίδας
Συνολικό μέγεθος σελίδας

Για παράδειγμα, εάν έχετε μία εικόνα 2MB και ένα βίντεο 10MB στην ιστοσελίδα σας, τα μεγέθη αυτά θα προστεθούν στο συνολικό μέγεθος. Το συγκεκριμένο μέγεθος εξαρτάται από ένα σύνολο αρχείων, ωστόσο τα σημαντικότερα είναι οι εικόνες, τα αρχεία CSS και JS και οι εξωτερικοί πόροι από υπηρεσίες τρίτων.

Για παράδειγμα η παρακολούθηση με Google Analytics ή η ενσωμάτωση κουμπιών κοινοποίηση στα social media απαιτούν κάποιους πόρους οι οποίοι επίσης υπολογίζονται. Το συνολικό μέγεθος σελίδας, υπολογίζεται λοιπόν σε MegaByte (MB) και μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον αριθμό των δεδομένων που πρέπει να χρησιμοποιούν οι χρήστες από κινητά για την πρόσβαση στην ιστοσελίδα σας. Ιδιαίτερα κρίσιμη μέτρηση για την ομάδα επισκεπτών, που χρησιμοποιούν το κινητό τους στο διαδίκτυο.

Αυτός είναι και ένας λόγος που οι ιστοσελίδες είναι πιο αργές στις συσκευές κινητών. Κάτι που φυσικά θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι κάνοντας τις μετρήσεις σας στο Google Pagespeed Insights.

Requests

Η συγκεκριμένη μέτρηση αφορά τον συνολικό αριθμό αιτημάτων που χρειάζεται η ιστοσελίδα σας για την φόρτωση.

Requests
Requests

Ένα αίτημα μπορεί να είναι μία εικόνα ή ένα εξωτερικό request. Αν ο αριθμός αυτός είναι 20, αυτό σημαίνει ότι για να φορτώσετε πλήρως τον ιστότοπό σας, το πρόγραμμα περιήγησής σας απαιτεί τη λήψη 20 στοιχείων και το μέγεθος αυτών των 20 στοιχείων θα ανέρχεται συνολικά στο συνολικό μέγεθος της σελίδας σας.

Τι να κάνετε για να αυξήσετε την ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδων;

Εντός λίγων ημερών θα ετοιμάσω ένα άρθρο με αναλυτικές οδηγίες για αύξηση ταχύτητας ιστοσελίδας. Για την ώρα, αυτό που θα σας πρότεινα είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες – συστάσεις που σας προτείνει τόσο το Google PageSpeed Insights όσο και το GTmetrix.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που πιθανόν να μην γνωρίζετε και να θέλουν περισσότερες διευκρινίσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που θα ετοιμάσουμε σύντομα έναν αναλυτικό οδηγό.

Καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να επιλύσετε όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα. Κάθε επιδιόρθωση που θα κάνετε θα ανεβάζει και λίγο περισσότερο την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας.

Για παράδειγμα, ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας που θα αυξήσει αρκετά την ταχύτητα φόρτωσης είναι η Cache.

Μπορείτε να την ενεργοποιήσετε και να δείτε σημαντικά αποτελέσματα μέσω του διακομιστή φιλοξενίας ή να χρησιμοποιήσετε ένα πρόσθετο στο WordPress.

Φυσικά αν επιλέξετε την πρώτη μέθοδο, μπορεί να χρειαστεί περισσότερες διευκρινήσεις καθόσον ο τρόπος ενεργοποίησης μπορεί να διαφέρει από πάροχο σε πάροχο.

Μαζί με την Cache, καθοριστικό παράγοντα παίζει και η συμπίεση Gzip της ιστοσελίδας σας. Θα πρέπει λοιπόν να είναι και αυτή ενεργοποιημένη.

Ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδων – Συμπέρασμα

Η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία μιας ιστοσελίδας. Αυτός είναι και ο λόγος που σε κάθε κατασκευή eshop ή κατασκευή ιστοσελίδων που αναλαμβάνει η εταιρεία μας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον συγκεκριμένο παράγοντα.

Ο γενικός κανόνας που πρέπει να ακολουθείτε είναι η συμπίεση των αρχείων javascript και CSS και η ένταξή τους σε ένα ενιαίο αρχείο. Βελτιστοποίηση των εικόνων και όλων των επιμέρους πόρων της ιστοσελίδας σας. Εργασίες φυσικά που δεν είναι πάντοτε εύκολες.

Αυτό που θα πρέπει εσείς να κάνετε είναι να αξιοποιήσετε τα δύο αυτά εργαλεία για την  μέτρηση της ταχύτητας της ιστοσελίδας σας και να προσπαθήσετε να φτιάξετε όσο περισσότερα από αυτά μπορείτε.

Η έμπειρη και εξειδικευμένη μας ομάδα είναι σε θέση να ολοκληρώσει με επιτυχία όλες τις απαραίτητες βελτιστοποιήσεις στην ταχύτητα της ιστοσελίδα σας.

Άλλωστε, σύμφωνα με το Google Pagespeed Insights το σκορ της εταιρείας CMD.gr ανέρχεται στο 97/100, ενώ σύμφωνα με το GTmetrix, οι ενδείξεις είναι 100% και 90%.

Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο πάροχος φιλοξενίας της ιστοσελίδας (web hosting)

Ταχύτητες αρκετά δύσκολο στο να επιτευχθούν. Παρόλα αυτά τα καταφέραμε και αυτή τη στιγμή έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας μιας ευχάριστη και ταχύτατη εμπειρία πλοήγησης.

Γιατί λοιπόν να χάνετε επισκέπτες και δυνητικούς πελάτες λόγω αργής φόρτωσης της σελίδας σας;

Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας και εμείς θα φροντίσουμε να αυξήσουμε την ταχύτητα της ιστοσελίδας άμεσα, αποτελεσματικά και με εγγυημένα αποτελέσματα.

Επιπλέον εργαλεία μέτρησης ταχύτητας ιστοσελίδας

Φυσικά τα δύο εργαλεία που αναλύσαμε στο άρθρο μας δεν είναι τα μόνα για να μετρήσετε την ταχύτητα ιστοσελίδας. Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα δείτε ότι μπορείτε να βρείτε αρκετά χρήσιμα εργαλεία για την μέτρηση της ταχύτητας ιστοσελίδων. Μάλιστα, μερικά από αυτά σας επιτρέπουν να κάνετε δοκιμές και για το πόσο γρήγορη είναι η ιστοσελίδα σας ανάλογα με την χώρα στην οποία βρίσκεται ο χρήστης που την επισκέπτεται.

Σίγουρα το PageSpeed Insights και το GTmetrix αποτελούν τα δύο πιο εύχρηστα και δημοφιλή εργαλεία μέτρησης ταχύτητας. Ωστόσο εάν θέλετε να δοκιμάστε μερικά ακόμη, σας ετοιμάσαμε μια λίστα με τα καλύτερα:

Pingdom Speed Analyzer

UpTrends Speed Test

WebPageTest

Θεωρούμε ότι με συνολικά 5 εργαλεία μπορείτε να μελετήσετε κάθε πτυχή της ταχύτητας φόρτωσης οποιασδήποτε ιστοσελίδας.

Κάντε μερικές δοκιμές και για οποιαδήποτε απορία είμαστε πάντα στην διάθεσή σας.

Θυμηθείτε μόνο ότι βελτιώνοντας την ταχύτητα της ιστοσελίδα σας, αυτομάτως θα βελτιώσετε και τις κατατάξεις σας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης και φυσικά να εμφανίζεται το site στην Google.

Επίσης, θα βοηθήσετε περισσότερο τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας να περιηγηθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Ζητήστε να σας καλέσουμε

Θέλεις μοναδικό αποτέλεσμα σε ανταγωνιστική τιμή; Πάρε προσφορά!

Η έμπειρη ομάδα μας πάντα δίπλα σου, κάλεσε μας.

Τηλέφωνο: (+30) 210 3001780

E-Μail: info@cmd.gr

Scroll to Top

Σας καλούμε σε 10 λεπτά!

Συμπληρώστε το τηλέφωνο σας

κατασκευή ιστοσελίδων

Ευχαριστούμε για το μήνυμα σας!

Σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας